sestdiena, 2012. gada 24. marts

Biskvītpankūciņas

Labrīt! Nupat izlēmu, ka man šodien būs atslodzes diena - iztikšu ar negāzētu ūdeni un tējām. Tā kā meitiņa ciemojas pie esmāmiņas (vecmāmiņas), dēla brokastis sastāv no piena pudeles, savukārt vīrs par savām brokastīm rūpējas pats, jo viņa diena sākas un beidzas krietni atšķirīgos laikos no pārējiem, tad arī šorīt man nav brokastis jāgatavo!

Bet tas neliedz nodarboties ar manu iemīļoto, diezgan stipri mazohistisko prieciņu - pētīt receptes un domāt par dažādiem "grēcīgiem" kārumiem. Jautāsiet, kādēļ mazohistisko?
Pirmkārt, man ir gavēnis. Lai arī nepavisam neesmu reliģioza, šogad nolēmu izmantot to laiku, kad dažādu konfesiju ticīgie ievēro gavēni,  lai nedaudz iekustinātu savus "krājumus", kas pēc divu mazuļu iznēsāšanas nepavisam negrib atkāpties. Pretēji meinstrīmam, kas tradicionāli šajā laikā atsakās no gaļas, es nolēmu atteikties no kartupeļiem, maizes, miltu izstrādājumiem, putraimiem, ieskaitot griķus un rīsus, un saldumiem. Neslēpšu, vienu reizi gan ir sanācis "norauties" - bijām ar meitu vienā bērnu ballītē un tur mazā jubilāra mamma bija sarūpējusi tik kārdinošu kliņģeri, savukārt man bija uznācis tāds nespēks, ka nu... iekodos un noēdu! Bet - tā bija tikai viena reize!

Pamatā pārtieku no dārzeņiem, augļiem, gaļas, siera, biezpiena un olām, turklāt cenšos dienā uzņemt  ne vairāk kā 1000 kcal. Izklausās nedaudz patraki, bet... ja liekais svars ir vairāk nekā uz divu roku pirkstiem... patiesību sakot, kāju pirksti arī ir jāņem palīgā, lai saskaitītu... Tad ir traki un tad vajag šoka terapiju! Jebkurā gadījumā šobrīt mans ķermenis ir "nācis pie prāta" un liekie kilogrami kūst. Šī bloga sākumlapas apakšdaļā ir, tā dēvētais, "tikeris", kurš skaita, cik kg jau ir izkusuši, kā arī rāda, kāds ceļš vēl ejams...

BET! Pietiks par mani! Ir sestdienas rīts, brīvdienas! Brokastīs jācep pankūkas (ok, es to darīšu vien virtuāli)! Tātad - vienkāršās biskvītpankūciņas. Ideju noskatīju Calis.lv forumos, nepretendēju uz oriģinalitāti.
Ideja pavisam vienkārša - gatavo parasto olu biskvīta mīklu (cik olas, tik ēdankarotes cukura un miltu, šķipsniņa cepampulvera un sāls. Baltumus un dzeltenumus puto atsevišķi, dzeltenumā iekuļ cukuru, iemaisa miltus un pēc tam iecilā olbaltuma putas) un cep - bet ne cepeškrāsnī, kā ierasts ar biskvītiem, bet - uz pannas! Man vislabāk garšo ar svaigu ogu mērci, bet, protams, var ēst gan ar krējumu, gan ar jogurtu, gan ar ievārījumu. Tā kā pankūciņas ir ļoti saldas, pievienoto mērci var izvēlēties skābenāku, lai kopējais saldums nesašķebina.

Kuplām ģimenēm šīs pankūkas gan īsti nederēs, jo no trijām olām vismaz man sanāk 12-16 pankūkas, kas nav pārāk daudz. Un šis kārums no šķīvjiem pazūd zibenīgi - ēd arī tie, kam pankūkas ne pārāk imponē.

Un kas ar kalorijām?
3 olas, 75 g miltu, 75 g cukura, sāls = ~800 kcal. Klāt jāskaita arī eļļa, man diemžēl nav tādas pannas, kurā bez taukvielām varētu uzcept foršas pankūkas. Nekad neesmu mērījusi, cik eļļas aiziet šo pankūku cepšanai, bet pieņemu, ka ap 30 gramiem, kas sanāk ~300 kcal.
Kopā: ~1100 kcal jeb ~90 kcal viena pankūka. Klāt, protams, jāskaita arī mērces, krējuma vai cita izvēlētā aizdara enerģētiskā vērtība.
Nu, ko, nebūt nav mazkaloriju ēdiens tiem, kas vēro savu svaru un cenšas nomest tauku mētelīti.... Bet tās pankūciņas ir tiiiiiiiiiik gardas un, ja ne ēst, tad vismaz virtuāli pasapņot par tām taču drīkst, vai nē? :) Un savu reizi drīkst sevi palutināt, izbaudot bērnības smaržu - svaigi ceptas pankūkas!

Šīs nav manas pankūciņas, bet, tās mellenes izskatās tik kārdinoši, ka nevarēju atturēties un pievienoju šo bildi! Foto no http://www.sodahead.com

Nav komentāru: