pirmdiena, 2012. gada 16. aprīlis

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē

Līst... Pelēks un apmācies. Lai arī skaidrs, ka šis lietus iekustinās dabas procesus un jau pavisam drīz viss kļūs zaļš un spirgts, pašlaik dvēselē kaut kāds drūmums iezadzies... Un šī paša drūmuma dēļ ārkārtīgi grūti šodien atslodzes dienu ievērot. Bet! Man taču ir stiprs raksturs, jāsaņemas!

Klāt pēcpusdiena, bērnam un vīram jāēd! Nedaudz iedvesmas no "Dienas Ēdienos" publicētās Irmas Kalniņas receptes - gaļas bumbiņas pēc itāļu receptes, nedaudz improvizācijas... un pusdienas gatavas!



Izmantoju: 

  • 400 g malta cūkgaļas šķiņķa
  • 100 g cieta siera (man bija aizķēries Trikatālera gabaliņš)
  • 1 ola
  • 400 g konservētu tomātu gabaliņos
  • ķiploks
  • divi sīpoli
  • nedaudz tomātu mērces (tomātu pasta būtu labāk, bet man neatradās ledusskapī, būs "pelītes" notiesājušas)
  • 150 g skābais krējums (saldais krējums būtu labāk, bet man nebija, bet šim derīguma termiņš "prasījās" pēc izlietošanas)
  • garšvielas - paprikas pulveris, pipari, sāls, baziliks
  • eļļa
Katliņā, kurā gatavos mērci, ielej kādu ēdamkaroti eļļas, viegli apcep sasmalcinātu ķiploku un sīpolus. Pievieno konservētos tomātu gabaliņus, tomātu mērci un krējumu, ļauj, lai virums uzmet burbuli un tad nogriež zemāku temperatūru, ļaujot mērcei sildīties un garšām "sakosties", pievieno sāli, piparus un garšvielas - pēc savas gaumes un patikšanas. 

Smalki sarīvē sieru, pievieno maltajai gaļai, visu samīca kopā ar vienu olu un garšvielām. Veido mazas lodītes, kuras uz pannas strauji apcep. Apceptās gaļas bumbiņas pievieno mērcei un ļauj visam izsautēties - kamēr gatavojas piedevas. Mana jaunkundze izvēlējās makaronus, tad nu vārīju tos.

Viss smaržo ļoti labi, kā garšo - nezinu, jo, kā jau teicu, man šodien atslodzes diena. Rīt atskaitīšos...

Kalorijas:
Kopumā visam mērces katliņam ir apmēram 2450 kcal. Tā, uz aci skatoties, tur ir kādas desmit porcijas, līdz ar to pieņemu, ka vienā porcijā ir ap 250 kcal. Klāt, protams, jāskaita piedevas.


1 komentārs:

Anonīms teica...

Nu, tad gaidām rītdienas atskaiti par garšu, lai gan tāpat izklausās gardi. :) Gan man arī noderēs receptīte.