trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Grēcīgi garšīgā dubultā šokolādes kūka

Ar šo kūku iepazinos februāra sākumā, kāda ļoti skaista un draudzīga biroja atklāšanas svētkos, kad kāda no ballītes viešņām bija atnesusi cienastu - pašas ceptu šokolādes kūku. Viesu bija daudz, kūka - ne pārāk liela, bet ar to mazo gabaliņu, ko man bija iespēja nogaršot, es sapratu - JĀ! Beidzot esmu atradusi izcili šokolādīgu šokolādes kūku.


                                                    
 Foto: Eva Demidova

Ķēru cepēju aiz rokas un prasīju - KUR! KĀ! ES GRIBU RECEPTI! Nu jau esmu cepusi divas reizes - pirmajā reizē, lai pārsteigtu vīratēvu, otrajā reizē - savai dzimšanas dienai par godu. Atsauksmes par kūku - tikai slavinošas!

Tad, nu, lūk, kūkas oriģinālrecepte ir atrodama Smitten kitchen, bet, lūk, piedāvāju arī latviešiem saprotamās mērvienībās un valodā.


Sastāvdaļas:
Pamatnei:

  • 225 g tumšās šokolādes
  • 180 g sviests
  • 130 g cukurs
  • 5 lielas olas
  • vaniļas cukurs
  • 1/4 ēdamkarote sāls
  • 35 g miltu

Musam:

  • 100 g sviests
  • 4 lielas olas (baltumus atdalīt no dzeltenumiem)
  • 225 g tumšās šokolādes
  • vaniļas cukurs
  • 65 g cukura

Dekorēšanai: saldais krējums, avenes


Ķeramies pie darba!

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160-165 grādiem. Ietauko 26 cm kūkas formu un iekaisa pūdercukuru. Izkausē šokolādi un sviestu, atdzesē līdz remdenai temperatūrai. Ieber cukuru. Iejauc masā olas - pa vienai, pēc katras olas kārtīgi samaisot. Pievieno vaniļu un sāli, pēc tam miltus. Mīklu ielej kūkas formā un liek cepties. Cep, līdz kūkas vidusdaļa centrā nedaudz paceļas (pārbaudot kūkas gatavību ar kociņu, masa lips pie tā) - apmēram 35 minūtes. Pilnībā atdzesēt izcepto pamatni.

Gatavo musu.

Izkausē sviestu tvaika peldē, trauka dibens nedrīkst pieskarties ūdenim. Citā traukā sajauc olu dzeltenumus, 50 g saldā krējuma un vaniļu. Pakāpeniski iejauc saputotās olas ar kausēto sviestu. Apmēram 6 minūtes maisa olu un sviesta maisījumu virs vārošā ūdens, kamēr masa sasniedz ap 65 grādu karstumu. Noņem trauku no ūdens, pievieno šokolādi un maisot izkausē to.

Lielā traukā saputo olu baltumus un 65 g cukura - līdz vidējām putām. Sajauc 1/4 saputotā olbaltuma ar silto šokolādes masu, samaisa, pēc tam iemaisa atlikušo olbaltumu. Iegūto masu pārklāj pār pannā esošo kūkas pamatni. Liek torti dzesēties, vismaz 6 stundas, līdz pat vienai dienai.

Ar asu nazi atdala tortes malas no kūkas formas. Noņem formas maliņas, torti pārceļ uz servējamo pamatni.

Sakuļ putās 150 g saldā krējuma, iegūto putukrējumu pārklāj pār torti. Rotā ar svaigām avenēm. Ar sietiņu izsijā 1 1/2 tējkaroti pūdercukura. Var dekorēt arī ar jāņogu ķekariem vai citām skābi svaigām ogām.

Kūka tiešām ir izcila un šo pūliņu vērta! Un gatavojama īpašiem cilvēkiem.

Kalorijas? Labāk nezināt! Bet labā ziņa ir tāda, ka šokolādes garša ir tik piesātināta, ka, lai arī pēc trijiem kumosiem šķiet, ka gribēsies noteikti papildporciju, tad - vēl pēc dažiem kumosiem ir skaidrs, ka pirms papildporcijas ir jāatpūšas, jāpastaigā, jāuzspēlē kāda galda spēle labā kompānijā... Sātīga un grēcīgi garda!

                                                        Foto: Eva Demidova

(visai kūkai ir aptuveni 7000 kcal, atkarībā no gabaliņu izmēra, 26cm diametra formai ir 16 gabaliņi. Viena gabaliņa "cena" - 437,5kcal.)

1 komentārs:

Anonīms teica...

Mmm ļoti garda kūka. Noteikti arī es to kādreiz izcepšu. ;)