Laikam esmu izlepusi, bet veikalos pieejamos gatavos marinējumus nepērku, gaļu gatavoju pati. Iecienītākais marinēšanas veids - tā sauktā "ledusskapja marināde", t.i., atveram ledusskapi, atveram garšvielu plauktiņu un skatāmies, kas konkrētajā mirklī uzrunā un kas der gaļas marinēšanai!
Bet šodien gribu pastāstīt par citu marinēšanu. Recepti aizguvu no sava vīratēva, kurš, savukārt, to ieguva no kāda gruzīna. Gaļa (šašliks) izdodas izcila!
Vajadzēs:
- cūkgaļas kakla karbonāde
- sausais vīns (vismaz 100 ml uz 1 kg gaļas)
- zaļumi - lociņi, kinza jeb koriandrs, pētersīļi, dilles, baziliks - jebkuri - pēc sirds patikas un pieejamības, galvenais, ka ir daudz.
- sāls
Gaļu sagriež vajadzīgā izmēra gabaliņos, zaļumus sasmalcina un samaisa, apmēram trešdaļu zaļumu noliek atsevišķi, Gaļu un zaļumus sajauc, pielej vīnu - kāds nu pieejams, tik jārēķinās, ka sarkanvīns var ietonēt gaļu, bet - tas jau nekas! Un tad ķeras ar abām rokām klāt, un iemasē vīnu un zaļumus gaļā. Tā mīcīšana - nu, kādas piecas, desmit minūtes, kamēr gaļa uzsūc vīnu. Un tad atstāj uz kādu stundu, lai iestāvas.
Iekur grilu, dur šašliku uz iesmiem un ķeras pie cepšanas. Kad no vienas puses gaļa ir apcepta, griež riņķī (nu, kā jau dara, cepot gaļu), un uz apceptās puses uzkaisa kādu šķipsnu sāls, Kad gaļa ir uzcepusies, ber bļodā, pārkaisa vēl ar nelielu šķipsniņu sāls, pieber malā atliktos smalcinātos zaļumus, visu vēl samaisa un pasniedz ēdājiem. Garša - izcila!
Tiem, kam prasās aso marinējuma garšu, var piedāvāt to uzlabot ar mērci - sasmalcina sīpollokus, ber bļodiņā, pārlej ar tomātu mērci, kam pievienotas pāris karotes adžikas. Visu samaisa, un arī tā būs izcila piedeva pie gaļas!
Lai labi garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru